Urgentie

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je noodgedwongen en dringend andere woonruimte nodig hebt. Je zit in een acute noodsituatie en hebt op korte termijn geen uitzicht op andere (on)zelfstandige woonruimte. In zo'n geval kun je misschien voorrang krijgen bij het zoeken naar een woning. Omdat andere woningzoekenden dan langer moeten wachten, wordt voorrang alléén verleend in uitzonderlijke situaties.

Urgentie moet eerst aangevraagd worden bij de gemeente. Aan de aanvraag van urgentie zijn wel kosten verbonden. Het aanvragen van urgentie doe je hier:

Veel gevraagd over Urgentie

Wat is medische urgentie en hoe krijg ik dit?

Algemeen

Heb je een medische aandoening en kun je daardoor niet langer in jouw woning blijven wonen? Dan kun je in aanmerking komen voor urgentie. Neem hiervoor contact op met je gemeente.

Hoe krijg ik sociale urgentie?

Algemeen

In noodsituaties verlenen wij soms voorrang aan woningzoekenden bij het toewijzen van huurwoningen. Dit noemen we woningtoewijzing op basis van sociale urgentie. Een urgentieaanvraag regel je via de gemeente. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Kijk op de website van gemeente Rhenen of de website van gemeente Utrechtse Heuvelrug voor meer informatie.

Wat is sociale urgentie?

Algemeen

Bij sociale urgentie krijg je voorrang bij het zoeken naar een woning. Je zit in een acute noodsituatie en hebt op korte termijn geen uitzicht op andere (on)zelfstandige woonruimte. Ga voor meer informatie naar de website van de gemeente Rhenen of gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Ik wil urgentie aanvragen, kan dat?

Algemeen

Wij kunnen zelf geen urgentie verlenen. Urgentie kan aangevraagd worden via de gemeente.

Hoe krijg ik financiƫle urgentie?

Algemeen

Kun je je huidige woning niet meer betalen? En heb je de zorg voor minderjarige kinderen? Dan kun je in aanmerking komen voor financiële urgentie. Voorwaarde is wel dat de problemen niet jouw eigen schuld zijn. Je kunt financiële urgentie bij de gemeente aanvragen.

Hoe krijg ik urgentie bij relatiebeƫindiging?

Algemeen

Als je relatie stukloopt en je hebt de zorg voor één of meer kinderen dan kun je urgentie krijgen. Hierbij gelden wel wat aanvullende voorwaarden:

  • De aanvraag moet ingediend zijn binnen twee maanden na de gerechtelijke uitspraak of het verbreken van de relatie.
  • De relatie heeft minimaal twee jaar geduurd en je stond samen ingeschreven op hetzelfde adres in de basisregistratie van de gemeente.
  • Je hebt niet vrijwillig de woning verlaten.
  • Je hebt geen recht op de woning waar jullie samenwoonden. 

Let op: maar één persoon krijgt urgentie. Aanvraag van urgentie kan via de gemeente waar je huurt.

Ik heb medische urgentie van de gemeente. Wanneer zie ik dit op mijn account van Huiswaarts?

Algemeen

Als wij de brief van de gemeente hebben ontvangen, staat dit binnen een aantal werkdagen op Huiswaarts.nu.