Brandveiligheid

Vanaf 1 juli 2024 gelden er landelijk strengere regels voor brandveiligheid, die zorgen voor veilige noodroutes bij rook en brand. Zodat iedereen bij een noodsituatie snel en veilig kan vluchten. Wat houden die regels in?

  • Noodroutes zijn altijd vrij voor doorgang
  • Geen brandbare spullen, zoals (tuin)meubels, afvalzakken of decoratiematerialen meer in de gemeenschappelijke ruimtes (hal, gang, trappenhuis en/of galerij)
  • Fietsen, scooters en scootmobielen in eigen berging, gezamenlijke stalling of achter de eigen voordeur.

Ben je bewoner van woongebouw met gemeenschappelijke ruimtes als entree, hal, galerijen, trappen, trappenhuis, gangen of liften? Dan heeft deze nieuwe wet mogelijk ook gevolgen voor jouw woongebouw.

Veilige noodroutes
Wij zorgen voor veilige noodroutes. Onze technisch beheerders en wijkconsulenten checken regelmatig of de noodroutes nog vrij zijn. Het gebeurt wel eens dat huurders spullen op de gang, galerij of in de centrale ruimtes neerzetten. Die spullen kunnen brandbaar zijn, maar ook de kortste weg naar buiten blokkeren.

Het kan soms zo zijn, dat je de spullen direct moet weghalen om de doorgang vrij te houden. We begrijpen dat dit niet altijd leuk is, maar wel belangrijk voor je eigen veiligheid. En dat van je buren. Aan de wetgeving kunnen we helaas niets veranderen, daar moeten we aan voldoen en bovendien ziet de brandweer hierop toe.

In elke woning een rookmelder
Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om rookmelders te hebben op alle verkeersruimtes in huis, als een hal of overloop. Op een zolder alleen als deze benoemd is als verblijfsruimte. Daarom plaatsten we rookmelder(s) in al onze woningen. Waren er al rookmelders? Dan controleerden we of ze nog goed werkten of vervingen de oudere rookmelders. Het plaatsen en onderhouden van de rookmelder(s) is voor huurders gratis.

Brandveilig huis
Brandveiligheid is veel meer dan een rookmelder en het vrij houden van noodroutes. Zoals bouwkundige uitvoering van de noodroute, ruimte voor hulpdiensten, gebruik van (zelfsluitende) deuren, liften en (nood)uitgangen. Je mag erop vertrouwen dat Rhenam alles doet aan brandveiligheid.

Veilig thuis
Brandveilig wonen betekent ook dat je bewust moet zijn van je eigen gedrag. Weet je bijvoorbeeld wat ontvlambare spullen zijn? Ben je alert op een piepende rookmelder (waarbij je de batterij moet vervangen) en ben je er alert op dat alle deurdrangers netjes op de zelfsluitende deuren blijven?  

Je kunt zelf veel doen om je eigen huis brandveiliger te maken of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan te beperken. Bekijk hier de folder Brandveilige huurwoning van de brandweer.  

Op de website van de brandweer vind je nog veel meer tips over brandveilig wonen, er zijn filmpjes en checklists. Hier legt brandweer Steffie in verschillende talen uit wat je moet doen bij brand en hoe je deze kunt voorkomen.

Kijk tot slot eens op de website van Veiligheidsregio Utrecht.