Nieuwbouw

Januari 2019, Start bouw woonzorgcomplex De Linde in Achterberg.

Op 8 januari 2019 hebben Martijn Rink (voormalig directeur Rhenam Wonen) en Mirjam Hagen (bestuurder stichting QuaRijn) hun handtekening gezet onder de realisatieovereenkomst en huurovereenkomst voor de bouw van woonzorgcomplex De Linde in Achterberg.

In woonzorgcomplex De Linde komen 24 studio’s voor ouderen met dementie, waar QuaRijn 24-uurs zorg gaat bieden. Het complex wordt in opdracht van Rhenam Wonen gebouwd door Van Driesten Harskamp Bouwbedrijf BV. Naar verwachting vindt de oplevering van het woonzorgcomplex eind 2019 plaats. Dit betekent dat QuaRijn aan het einde van het 1e kwartaal 2020 haar bewoners kan verwelkomen. Het ontwerp van het woonzorgcomplex is afkomstig van inTex architecten uit Arnhem.

Impressie: https://www.youtube.com/watch?v=ILJfa1QRJHw&feature=youtu.be

 

Mei 2019, Fundering
9 mei is Driesten Harskamp begonnen met de stort fundering.Juli 2019, Bouw vordert gestaag
De bouw van het woonzorgcentrum De Linde vordert gestaag. De contouren van het gebouw zijn zichtbaar. In dit woonzorgcentrum krijgen straks 24 ouderen met dementie een mooie studio en kunnen zij daar wonen dankzij de 24-uurs begeleiding die QuaRijn er gaat bieden. Als alles volgens planning verloopt, kan De Linde volgend jaar rond april worden opgeleverd.

Oktober 2019 : Woonzorgcentrum De Linde in Achterberg bereikt hoogste punt

Woonzorgcentrum De Linde in Achterberg is volop in ontwikkeling. Afgelopen donderdag werd feestelijk gevierd dat het hoogste punt van de bouw is bereikt. Een bijzondere mijlpaal want het heeft erom gespannen of het gebouw wel gerealiseerd kon worden. De wil en de ambitie om een voorziening als deze in Achterberg te realiseren, won het uiteindelijk van de economische crisis.

In De Linde komen 24 studio’s voor ouderen met dementie. De studio’s zijn geschikt voor ouderen uit Rhenen en Achterberg, ongeacht of men wel of geen geloof aanhangt, met een smalle beurs. Prachtig gelegen, midden in het groen, aan de rand van Achterberg. Zorgorganisatie QuaRijn gaat er 24-uurs zorg bieden. Aannemersbedrijf Van Driesten uit Harskamp bouwt het complex dat naar verwachting in het voorjaar van 2020 kan worden opgeleverd.

Hoogste punt
Al enkele jaren werken de gemeente Rhenen en Rhenam Wonen aan het plan een woonzorgvoorziening in Achterberg te realiseren. Verschillende omstandigheden, waaronder de economische crisis, hebben het proces flink vertraagd, maar Rhenam, QuaRijn en de gemeente hielden vast aan hun ambitie. En met succes: begin dit jaar is begonnen met de bouw en inmiddels is het hoogste punt bereikt. Dat werd donderdag gevierd met zo’n 60 enthousiaste betrokkenen.

Verbinding
Voor mij het eerste hoogste punt”, zei Pieter Thoben bij de feestelijke viering. Sinds 1 oktober is hij de nieuwe directeur-bestuurder van Rhenam Wonen. Verbinding is volgens Thoben het sleutelwoord voor het succes van De Linde. “Verbinding tussen de samenwerkende partners en de bouwers, tussen de wooneenheden en de gemeenschappelijke ruimten, tussen het gebouw en de buitenruimte. De verbinding die symbool staat voor het eindresultaat dat we hier gaan bereiken: een heel mooie combinatie van wonen en zorg.”

Ruimte en licht
Wethouder Simone Veldboer sloot daar enthousiast bij aan: “Verbinding betekent ook elkaar vasthouden. Rhenam, QuaRijn en de gemeente hebben elkaar vastgehouden, ook toen in de crisis de bouwkosten enorm omhoog schoten. En kijk nou eens hoe mooi het wordt, hoe ruim het wordt, hoe licht het wordt en hoe mooi het ligt!” Mirjam Hagen, bestuurder van QuaRijn, was het helemaal met de wethouder eens. “Ik ben al ruim 35 jaar werkzaam in de ouderenzorg en ik ken geen locatie die zo mooi gaat worden en zo mooi ligt als deze locatie”, zei ze eerlijk. “Hoewel het in de zorg heel moeilijk is om nieuw personeel te vinden, kan deze locatie wel eens zo aantrekkelijk zijn, dat het hier maar weinig moeite gaat kosten.”

Mei 2019: QuaRijn krijgt sleutel van woonzorglocatie De Linde

Op de Dag van de Arbeid wordt nog keihard gewerkt in en rond woonzorglocatie De Linde in Achterberg. Het zijn de laatste loodjes. Op 6 mei overhandigde Rhenam Wonen officieel én op afstand de sleutel van dit gloednieuwe centrum aan huurder QuaRijn. Feestelijkheden blijven helaas achterwege vanwege de coronacrisis.

Na vier jaar voorbereidingstijd en ruim een jaar bouwen staat er iets moois op De Grote Akker in Achterberg. De Linde, een woonzorgvoorziening voor 24 ouderen met dementie uit Rhenen en omgeving. Rien Lodder, manager Wonen en Vastgoed bij Rhenam, is erg blij met het resultaat. “In een samenwerkingsverband met de gemeente Rhenen en QuaRijn hebben we inderdaad iets moois neergezet. Rhenam Wonen geeft hiermee graag invulling aan de maatschappelijke taak die wij als woningcorporatie hebben.”

Mooie spreiding
Hij geeft aan dat het samenwerkingsverband heel bewust voor Achterberg heeft gekozen. “Voor de huisvesting van ouderen met dementie hebben we in Rhenen 50 woonzorgeenheden in De Tollenkamp. In De Tabakshof in Elst zijn 13 zorgstudio’s beschikbaar en nu zijn in De Linde in Achterberg 24 zorgstudio’s gerealiseerd. Zo hebben we ons maatschappelijk vastgoed in de regio Rhenen mooi kunnen spreiden.”

Kleinschalige wooneenheden
Voor huurder QuaRijn is de ingebruikname van De Linde een verdere versterking van het zorgaanbod in de regio. Bestuurder Mirjam Hagen is ontzettend blij dat haar organisatie op 6 mei de sleutel in ontvangst heeft kunnen nemen. “De strategie van QuaRijn is om ouderen in de laatste fase van hun leven een woonplek te bieden die zo dicht mogelijk hun eerdere thuissituatie benadert. Wij zoeken het daarom vooral in kleinschalige wooneenheden zoals De Linde.”

“Het is werkelijk een prachtige woonzorglocatie geworden. Niet alleen vanwege de ligging precies tussen een woonwijk en het groen. Ook door de manier van bouwen. Alles is gelijkvloers. De wooneenheden zijn bijna organisch verbonden met de omgeving en met de natuur. De aan elkaar geschakelde paviljoens hebben een heel open uitstraling gekregen. Ik ben heel blij dat Rhenam Wonen De Linde heeft willen laten bouwen. Alle lof ook voor de samenwerking met Rhenam en de gemeente Rhenen.”

Uitvoerige intake
Bart van Eeten, wethouder Wonen van de gemeente Rhenen, wenst QuaRijn proficiat met de nieuwe woonzorglocatie. “Het heeft een aantal jaren gekost om dit te realiseren. Maar het eindresultaat mag er zijn. Ik hoop dat de komende tientallen jaren veel mensen uit de Rhenense samenleving hier nog mooie laatste levensjaren kunnen doorbrengen.”

Als het aan Fenja Huizinga ligt, gaat dat zeker gebeuren. Zij is de teammanager van De Linde. “Na de sleuteloverhandiging gaan wij in mei ervoor zorgen dat alle inventaris aanwezig is op de locatie. We gaan medewerkers trainen en nemen uitgebreid de tijd om de bewoner in zijn eigen omgeving te leren kennen. QuaRijn streeft naar een leefsituatie die zo dicht mogelijk ligt bij wat bewoners thuis gewend zijn. Hierbij worden familie, buurtbewoners en vrijwilligers nauw betrokken, net als in de thuissituatie. Onze bewoners staan centraal en daarom zullen we tijdens huisbezoeken uitvoerig vragen naar behoeften, wensen en gewoonten. Medio juni hopen we de eerste bewoners te kunnen verwelkomen.”

Op elkaar betrokken
Wethouder Van Eeten spreekt in zijn gelukwens aan QuaRijn over tientallen jaren. Hoe zal in de verwachting van Fenja Huizinga De Linde er over één jaar uitzien? “Ik hoop dat we dan een woonzorglocatie hebben ingericht, waarin de behoeften van de bewoners ècht leidend zullen zijn. Waarin een met elkaar verbonden team actief is, dat niet alleen bestaat uit medewerkers, maar ook uit vele vrijwilligers. Een team dat heel nauw samenwerkt met de families en natuurlijk met de bewoners zelf.”

Duidelijke behoefte
We gaan nog even terug naar QuaRijn-bestuurder Mirjam Hagen. Is het niet bijzonder dat een woonzorglocatie in gebruik wordt genomen, terwijl in de achterliggende jaren overal in Nederland het accent vooral is gelegd op thuiszorg en verpleeghuiszorg? “QuaRijn heeft zich altijd onafhankelijk opgesteld. Wij kijken per gebied naar de ontwikkeling van de zorgvraag. Het is duidelijk dat in de regio Rhenen behoefte bestaat aan de woonzorgeenheden die De Linde biedt. Natuurlijk is het goed als mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar voor sommige ouderen is dat gewoon niet mogelijk. Voor hen en voor hun mantelzorgers is De Linde een unieke uitkomst.”

Details

Status Gereed
project-image_2556
project-image_2555